Myrtový likér

Pozriete si aktuálne ceny leteniek na Sardíniu.

Nájdite si ubytovanie za najlepšie ceny.

Každý, kto bol aspoň raz v živote na Sardínii, si určite spomenie na tento opojný a lahodný fialovo-modrý alkoholický nápoj.

 

Myrtový likér (licòre/-i de mirtu/murta po sardínsky, licòr di mortula in corso), jednoducho nazývaný myrta alebo červená myrta, je populárny likér na Sardínii a Korzike.

Myrta je liečivá rastlina a má široké využitie aj v bylinnej, farmaceutickej a terapeutickej oblasti.

Napríklad vo fytokozmetike sa používa už od stredoveku: z destilovanej vody z kvetov myrty, nazývanej „anjelská voda“, sa získava vynikajúce tonikum a dezinfekčný prostriedok na pokožku.

protizápalové, sťahujúce a antiseptické vlastnostino preslávila sa predovšetkým likérom z myrtových plodov, ktorý má výborné tráviace vlastnosti a je spojencom pri príznakoch chrípky.

 

Myrtový likér sa zvyčajne podáva po jedle ako digestív, ale výborný je aj popíjať ho ako aperitív; má horkastú chuť a dosť silnú vôňu.

 

Myrta sa získava z nálevu z plodov myrty (čerstvé), ku ktorým sa potom pridá cukor alebo med.

 

Nie je ťažké pripraviť si myrtový likér doma, ale tajomstvom dosiahnutia dokonalého výsledku je používať iba zrelé a dokonale neporušené bobule myrty.

Zber bobúľ začína v novembri a trvá do januára.

 

Takže ak budete tráviť čas na Sardínii v zimnom období určite odporúčam pripraviť si takýto domáci likér, ktorý vás po návrate domov určite zahreje 🙂 .

Recept na likér:

Na prípravu potrebujete čerstvú myrthu, ktorú si viete samozrejme natrhať na ostrove. Spojíte príjemné s užitočným a počas prechádzky si oberiete plody.

Tu sú suroviny a postup na získanie asi 3 litrov myrty

INGREDIENCIE:

  • 1 kg plodov sardínskej myrty
  • 1 liter čistého liehu 90°/96° ( samozrejme u nás je to problém ale tu v obchode kúpite úplne bežne )
  • 1,5/2 litra vody
  • 600 g. cukru

 PRÍPRAVA

  • Očistite bobule myrty od vetvičiek a prípadných zvyškov a nechajte ich 2-3 dni sušiť.
  • Naplňte fľašu bobuľami bez toho, aby ste ich stlačili, ponechajte 2-3 cm od okraja.
  • Nalejte alkohol, kým nie sú všetky bobule úplne pokryté. Dobre uzavrieme a necháme na tmavom mieste macerovať 40/50 dní.

 

 

DÔLEŽITÉ:

  • Každý týždeň skontrolujte hladinu alkoholu, ak nepokrýva všetky bobule, musíte pridať trochu a potom trochu premiešať.
  • Po dobe macerácie prelejte extrakt z myrty do inej fľaše pomocou sitka.
  • Stláčaním a lisovaním bobúľ (môžete použiť bavlnenú handričku) môžete získať ďalšie množstvo extraktu, musíte dávať pozor, aby ste príliš netlačili.
  • Potom musíte pripraviť sirup z vody a cukru, neperlivú vodu dáte zohriať do hrnca pridáte cukor a dobre premiešate, necháte zovrieť a povaríte asi 10 minút.
  • Nakoniec pridajte vychladený sirup do extraktu z myrty vo fľaši a všetko dobre premiešajte, nechajte v tme aspoň 15 dní, každé 3-4 dni premiešajte, aby sa dobre premiešal, potom môžete naliať do fliaš, lepšie tmavých.

SALUTI 🙂

Prečítajte si daľšie články

Objavte

Zážitky a výlety Cagliari.

Zážitky, ktoré ťa očaria v Cagliari!    Plánuješ dovolenku na Sardínii? Skvelé! Aby si sa nenudil...

Kurz varenia na Sardínii: Kulinárska cesta po ostrove

Kurz varenia na Sardínii: Ochutnajte pravé talianské chute.   Snívate o tom, že sa ponoríte do...

Objav Sardíniu z mora

Objav Sardíniu z mora: 7 nezabudnuteľných zážitkov Sardínia, ostrov s tyrkysovým morom, divokými plážami a...

Ubytovanie Cagliari

Ubytovanie s dušou v blízkosti pláže Poetto - Cagliari.     Ubytuj sa v srdci Cagliari Hľadáš pohodlné...

Hotel La Pelosa – ubytovanie na Sardínii

La Pelosa: Ideálne miesto pre rodinnú dovolenku   Hľadáte dokonalé miesto pre vašu rodinnú dovolenku? Hotel...

Cagliari čo vidieť a navštíviť.

Čo vidieť a navštíviť v Sardínskom hlavnom meste Cagliari.   Cagliari je očarujúce mesto, ktoré vás...

Populárne kategórie