Každý, kto bol aspoň raz v živote na Sardínii, si určite spomenie na tento opojný a lahodný fialovo-modrý alkoholický nápoj.
Myrtový likér (licòre/-i de mirtu/murta po sardínsky, licòr di mortula in corso), jednoducho nazývaný myrta alebo červená myrta, je populárny likér na Sardínii a Korzike.
Myrta je liečivá rastlina a má široké využitie aj v bylinnej, farmaceutickej a terapeutickej oblasti.
Napríklad vo fytokozmetike sa používa už od stredoveku: z destilovanej vody z kvetov myrty, nazývanej „anjelská voda“, sa získava vynikajúce tonikum a dezinfekčný prostriedok na pokožku.
Má protizápalové, sťahujúce a antiseptické vlastnosti, no preslávila sa predovšetkým likérom z myrtových plodov, ktorý má výborné tráviace vlastnosti a je spojencom pri príznakoch chrípky.
Myrtový likér sa zvyčajne podáva po jedle ako digestív, ale výborný je aj popíjať ho ako aperitív; má horkastú chuť a dosť silnú vôňu.
Myrta sa získava z nálevu z plodov myrty (čerstvé), ku ktorým sa potom pridá cukor alebo med.
Nie je ťažké pripraviť si myrtový likér doma, ale tajomstvom dosiahnutia dokonalého výsledku je používať iba zrelé a dokonale neporušené bobule myrty.
Zber bobúľ začína v novembri a trvá do januára.
Takže ak budete tráviť čas na Sardínii v zimnom období určite odporúčam pripraviť si takýto domáci likér, ktorý vás po návrate domov určite zahreje 🙂 .
Recept na likér:
Na prípravu potrebujete čerstvú myrthu, ktorú si viete samozrejme natrhať na ostrove. Spojíte príjemné s užitočným a počas prechádzky si oberiete plody.
Tu sú suroviny a postup na získanie asi 3 litrov myrty
INGREDIENCIE:
- 1 kg plodov sardínskej myrty
- 1 liter čistého liehu 90°/96° ( samozrejme u nás je to problém ale tu v obchode kúpite úplne bežne )
- 1,5/2 litra vody
- 600 g. cukru
PRÍPRAVA
- Očistite bobule myrty od vetvičiek a prípadných zvyškov a nechajte ich 2-3 dni sušiť.
- Naplňte fľašu bobuľami bez toho, aby ste ich stlačili, ponechajte 2-3 cm od okraja.
- Nalejte alkohol, kým nie sú všetky bobule úplne pokryté. Dobre uzavrieme a necháme na tmavom mieste macerovať 40/50 dní.
DÔLEŽITÉ:
- Každý týždeň skontrolujte hladinu alkoholu, ak nepokrýva všetky bobule, musíte pridať trochu a potom trochu premiešať.
- Po dobe macerácie prelejte extrakt z myrty do inej fľaše pomocou sitka.
- Stláčaním a lisovaním bobúľ (môžete použiť bavlnenú handričku) môžete získať ďalšie množstvo extraktu, musíte dávať pozor, aby ste príliš netlačili.
- Potom musíte pripraviť sirup z vody a cukru, neperlivú vodu dáte zohriať do hrnca pridáte cukor a dobre premiešate, necháte zovrieť a povaríte asi 10 minút.
- Nakoniec pridajte vychladený sirup do extraktu z myrty vo fľaši a všetko dobre premiešajte, nechajte v tme aspoň 15 dní, každé 3-4 dni premiešajte, aby sa dobre premiešal, potom môžete naliať do fliaš, lepšie tmavých.
SALUTI 🙂