Jahodový strom: zabudnuté ovocie s dlhou históriou a skvelými vlastnosťami.
Je to krík s veľmi farebnými a okrúhlymi plodmi, ktoré vyzerajú ako čerešne.
Jedná sa o prastaré ovocie, známe už za čias Rimanov, ktorí oceňovali jeho jedinečnú chuť a blahodarné vlastnosti.
Jahodový strom môže dosiahnuť výšku od 3 do 10 metrov .
Listy sú lesklé, tmavozelenej farby a kvety sú veľmi jemné a voňavé.
V ľudovom liečiteľstve na Sardínii sa používal vďaka svojim protizápalovým a hojivým vlastnostiam na výrobu liečivých odvarov a obkladov.
pripravuje sa z neho aj pálenka
Ako liek sa používal hlavne v oblastiach v OGLIASTRE, Urzulei a Ussassai na bolesti brucha a tlmenie zápalu čriev.
.
Veľmi dobre odoláva požiarom a pestuje sa v kyslej pôde.
Plody jahodníka dozrievajú na jeseň a zafarbia krajinu Sardínie živou červeno-oranžovou farbou.
Ďalšou vzácnou vlastnosťou tohto stromu je, že naraz vytvára kvety, ovocie a bobule.
Plody obsahujú vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a chránia bunky pred poškodením spôsobeným oxidáciou.
Sú tiež výborným zdrojom vlákniny, ktorá podporuje trávenie a prispieva k pocitu sýtosti.
V kuchyni sa dajú jesť čerstvé alebo použiť na prípravu džemov, želé a omáčok alebo ako prísady do dezertov, tort a pečených koláčov.
Návšteva Sardínie na jeseň má vždy svoje čaro aj v tomto prípade.