„Najnebezpečnejší“ syr na svete
Casu marzu doslova znamená „zhnitý syr“ a vyrába sa výlučne na ostrove Sardínia.
Syr obsahuje živé červy a je súčasťou sardínskeho potravinového dedičstva. Je vyrobený z ovčieho mlieka.
Po fermentácii sa syr nechá rozložiť pomocou tráviaceho účinku lariev syrových múch, ktoré sú do syra vložené výlučne na tento účel.
Pôsobením lariev sa syr stáva veľmi mäkkým a tekutým.
Iná odroda tohto syra dostupná aj na ostrove Korzika.
Ako tradičné jedlo regiónu a väčšinou sa konzumuje na svadbách a oslavách.
Dokonca v roku 2009 figuruje v Guinessovej knihe rekordov s nomináciou na „najnebezpečnejší syr na svete“, pretože podľa nich môžu larvy zostať živé vo vnútri tela a poškodzovať vnútorné orgány. Žiadny takýto prípad však ešte nebol zaznamenaný.
Ďakujem Adri Adriane za video a fotky 🙂
Upozornenie: Casu marzu považujú sardínski milovníci za nebezpečné na konzumáciu, keď červy v syre odumrú.
CASU MARZU – syr s červami bol vyhlásený za nezákonný a jeho predaj je zakázaný.